تنظیم باد مخزن تحت فشار
امروزه استفاده از پمپ آب خانگی برای افزایش فشار ساختمانها گسترش پیدا کرده و به منظور نصب پمپ آب لازم است تعدادی از لوازم جانبی همراه با پمپ آب خانگی نصب شود که یکی از آنها مخزن تحت فشار یا منبع انبساط است. در عملکرد مخزن تحت فشار مشکلاتی بوجود میآید که یکی از آنها عدم تنظیم باد است. زمانی که باد پشت تیوپ آب یا دیافراگم کمتر یا زیادتر از استاندارد باشد و به عبارتی تنظیم نباشد باعث میشود در عملکرد پمپاژ آب به واحدهای ساختمان اختلال ایجاد شده و فشار آب دچار نوسانات و کم و زیادشدن شود. در ادامه این مقاله از کالاصنعتی به آموزش تنظیم باد مخزن تحت فشار بصورت مرحله به مرحله پرداخته خواهد شد. همچنین علت بادنشدن و علت خالی شدن منبع انبساط پمپ ذکر خواهد شد. با ما همراه باشید.
آموزش تنظیم باد مخزن تحت فشار
جهت تنظیم باد مخزن تحت فشار بایستی مراحل زیر به ترتیب انجام شود:
تنظیم باد مخزن تحت فشار
در ابتدا پمپ آب خانگی را خاموش و دو شاخه آن را از برق جدا میکنیم.
مخزن را به حالتی قرار میدهیم که سوزن والف به سمت زمین باشد، درپوش والف باد مخزن را باز کرده و بعد سوزن را فشار میدهیم تا مطمئن شویم که تیوپ مخزن تحت فشار سالم است (در صورتی که تیوپ مخزن سوراخ باشد از والف، آب خارج میشود)
شیرفلکه ورودی به مخزن تحت فشار را میبندیم و در صورتی که در مسیر ورودی آب به مخزن شیری تعبیه نشده است،، شیر ورودی آب از مخزن ذخیره آب به پمپ را میبندیم.
سپس بایستی شیر تخلیه آب مخزن تحت فشار را باز کرده تا آب موجود در داخل مخزن تحت فشار کاملا تخلیه شود.
پس از اینکه آب داخل مخزن تحت فشار کامل تخلیه شد و از سالم بودن تیوپ اطمینان حاصل شد میبایست بوسیله یک پمپ باد یا تلمبه مخزن را به میزان مشخصی شارژ کرد.
میزان فشار باد مخزن تخت فشار پمپ آب خانگی معمولا در محدوده psi 25 الی psi 35 (1.7 بار الی 2.4 بار) باید باشد که در هنگام شارژ باد مخزن لازم است توسط یک فشارسنج مقدار فشار داخلی را رصد و زمانی که به محدوده مشخص شده رسید شارژ کردن مخزن را قطع کرد. در ویدئوی زیر نیز میتوانید نحوه تنظیم فشار باد را با توضیحات کاملتر مشاهده کنید.
طریقه باد زدن پمپ آب
وقتی صحبت از طریقه باد زدن پمپ آب میشود منظور باد زدن مخزن تحت فشار پمپ آب است. این کار به سادگی انجام میشود و بعد از اینکه 5 مرحله فوق انجام شد، توسط یک پمپ باد یا تلمبه ساده که متصل به گیج فشار است، میتوان از طریق سوزن والف اقدام به باد زدن مخزن فشار پمپ آب کرد.
تنظیم فشار باد مخزن تحت فشار بر اساس فشار استارت
میزان فشار باد مخزن تحت فشار معمولا 80 درصد از فشار راهاندازی پمپ در نظر گرفته میشود. فشار راهاندازی پمپهای آب خانگی به نوع پمپ و ارتفاع پمپاژ بستگی دارد. به عنوان مثال برای پمپی با فشار راه اندازی 3 بار مقدار 80 درصد آن را برای فشار داخلی مخزن لحاظ میکنند یعنی در این مثال 2.4 بار. برای اطلاع از قیمت پمپ میتوانید از کارشناسان خبره کالاصنعتی راهنماییهای لازم را بگیرید.
مخزن فشار 24 لیتری جز ظرفیتهای پراستفاده است. میزان باد مخزن پمپ آب 24 لیتری حدود 1.5 بار پیشنهاد میشود.
علت باد نشدن مخزن تحت فشار
باد نشدن مخزن تحت فشار میتواند چند دلیل داشته باشد که در زیر ذکر شدهاند:
علت بادنشدن مخزن انبساط
یکی از دلایل میتواند به علت خالیشدن کامل باد پشت تیوپ منبع انبساط باشد که در این صورت فضای باد داخل منبع از آب پر شده و به علت سنگینی آن امکان بادشدن وجود ندارد.
خرابی تیوپ مخزن تحت فشار که میتواند پارگی یا سوراخ شدن آن باشد نیز دلیل دیگری از باد نشدن مخزن است. راه تشخیص سوراخبودن تیوپ منبع انبساط از طریق فشار دادن سوزن والف است؛ در صورتی که با فشار دادن سوزن بجای هوا، آب خارج شود نشان دهنده سوراخبودن تیوپ میباشد.
دلیل دیگر میتواند خرابی سوزن والف مخزن تحت فشار باشد که در این صورت والف باید تعویض شود.
علت خالی شدن باد مخزن پمپ آب
زمانی که تیوپ یا دیافراگم مخزن تحت فشار توسط تلمبه باد میشود اما در مدت زمان کوتاهی باد آن خالی میشود، میتوان پی برد که یک ایرادی در منبع تحت فشار اتفاق افتاده است. خالیشدن باد مخزن تحت فشار میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در زیر چهار دلیل آن ذکر شده است.
علت خالی شدن باد مخزن انبساط پمپ آب
پارگی یا سوراخ شدن تیوپ منبع انبساط
شل بودن پیچهای فلنج منبع یا شل بودن سوزن والف
خرابی سوزن والف منبع انبساط
وجود روزنه یا سوراخ در بدنه مخزن تحت فشار
جهت رفع مشکلات فوق باید اقدامات زیر انجام گیرد. در صورت مشاهده پارگی در تیوپ باید به طور کل منبع انبساط تعویض شود چرا که امکان تعویض تیوپ منبع انبساط به تنهایی وجود ندارد. همچنین در صورت شلبودن پیچ فلنچ یا سوزن والف، راه حل ساده آن محکمکردن پیچ است. اگر مشکل خالی شدن باد مخزن انبساط از سوزن والف باشد سوزن سالم با معیوب باید جایگزین شود و در انتها در صورت وجود سوراخ در بدنه میتوان آن را توسط جوشکارهای ماهر تعمیر کرد و در صورت عدم امکان تعمیر به کلی آن را تعویض کرد.